TIEL – Burgers in Rivierenland kunnen dit najaar geld krijgen voor onder meer het afkoppelen van de regenpijp of het ‘vergroenen’van de buurt. Een regenton, een groen dak in plaats van de traditionele dakbedekking, struiken in plaats van tegels in de tuin: het waterschap heeft er geld voor over.

Waterschap Rivierenland komt met de stimuleringsregeling ‘aanpassen aan het klimaat begint in de straat’ en trekt daar 500.000 euro voor uit. Gehoopt wordt dat ook gemeenten of de provincie nog een bijdrage zullen leveren. Waar precies allemaal subsidie voor mogelijk is, dat wordt nog uitgewerkt.

Plan

Het schap heeft de ‘Koers klimaatadaptatie’ uitgezet, een plan waarin wordt ingespeeld op de veranderingen in het klimaat. Aanleiding is het weer van de laatste jaren: hevige buien waardoor er wateroverlast is, langere periode van droogte waardoor sloten droogvallen en vissterfte kan ontstaan.

Temperatuur

Ook de hoge temperaturen baren het waterschap zorgen. In versteende gebieden is vaak minder wind en stenen houden de warmte meer vast. Volgens het waterschap kan meer groen en water in de stad die hittestress beperken.